ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ

Ο οικισμός του Εμπορειού είναι χτισμένος σε υψόμετρο περί τα 400μ. στην βόρεια κορυφογραμμή της Νισύρου και ατενίζει το Αιγαίο και τη Μ.Ασία προσφέροντας παράλληλα επιβλητική θέα του ηφαιστείου και των βουνοκορφών του νησιού. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933 αλλά πρόσφατα επανακατοικείται με ραγδαίους ρυθμούς και έλκει εκλεκτικό τουρισμό.
Απλώνεται στις πλαγιές γύρω από τον μεσαιωνικό πυρήνα στην κορυφή του υψώματος όπου σώζονται ερείπια του κάστρου Παντονίκη και ο ναός των Ταξιαρχών. Η τοπική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από πέτρινα σπίτια που στεγάζονται με δώμα και συνδιαλέγονται με τα πέτρινα σκαλιά, τα στενά δρομάκια και την απότομη κλίση.
Ο Εμπορειός έχει κηρυχτεί ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και προστατεύεται τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το μεσαιωνικό κάστρο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο στο σύνολό του. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο που λειτουργεί ως φυσική σάουνα λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Η προνομιακή θέση του στη μέση του νησιού, 8 χλμ από το λιμάνι, τις παραλίες, τον οικισμό Μανδράκι, 3χλμ. από τον οικισμό Νικειά και μια ανάσα από το ηφαίστειο καθιστά τον Εμπορειό ιδανική βάση για την εξερεύνηση του νησιού.