ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η διώροφη παραδοσιακή κατοικία, συνολικής επιφάνειας 115 τ.μ, κτισμένη στον ορεινό Εμπορειό στα μέσα του 19ου αιώνα, μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό boutique hotel με ιδιαίτερη επιμέλεια ώστε να μην αλλοιωθεί ο αυθεντικός χαρακτήρας του κτίσματος που αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Νισύρου.
Η εξαιρετικού επιπέδου αναστήλωση που πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ως συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία μέσα από τη λιτότητα των αρχιτεκτονικών εκφραστικών μέσων, χρησιμοποιώντας τοπικούς τρόπους δόμησης από πρωτογενή υλικά, συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον, και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό.
Οι εσωτερικοί χώροι συνδυάζουν το διαχρονικό ύφος και την ομορφιά της λαϊκής αρχιτεκτονικής με μια μοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση που χρησιμοποιεί το ξύλο, την πέτρα, την πατητή τσιμεντοκονία και κτιστά έπιπλα.
Η κατασκευαστική διαφάνεια και η καθαρότητα των μορφών και των όγκων, σε σύνθεση με το τοπικό ιδίωμα χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν την πλαστικότητα των μικρών χώρων. Η κλιμακωτή διαμόρφωση του εσωτερικού συνδυάζεται με τους αδρούς κατάλευκους τοίχους από εμφανή λιθοδομή, τις λείες ανοιχτόχρωμες επιφάνειες των δαπέδων από τσιμεντοκονία, τις ακατέργαστες ξύλινες δοκούς στις οροφές, τις εσοχές και τα κτιστά έπιπλα για να δημιουργηθεί ένα ογκοπλαστικό σύνολο με χρωματική αρμονία λευκών και γήινων τόνων που αναδεικνύεται μέσα από το φυσικό φως που διαχέεται στο εσωτερικό από τα μικρά παράθυρα.
Στις εξωτερικές όψεις κυριαρχεί η αρμολογημένη εμφανής λιθοδομή που ενοποιεί οπτικά την κατοικία με το περιβάλλον, ενώ ο ήπιος τεχνητός φωτισμός αναδεικνύει διακριτικά το ανάγλυφο των τοίχων. Ο υπαίθριος χώρος διαμορφώνεται με επιχρισμένα κτιστά επίπεδα, σκαλιά και καθιστικά ενσωματωμένα σε σχηματισμούς βράχων, οργανώνοντας τη φυσική γεωμετρία με μια γλυπτική ποιότητα. Η πρωτογενής κατασκευαστική απλότητα και η συνέχεια τον υλικών και των χαράξεων σε όλες τις κλίμακες έχει στόχο την ήπια μετάβαση από το εξωτερικό στο εσωτερικό και από τη φύση στο κτισμένο.