ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αξιοθέατα
Σε κάθε γωνιά του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει μοναδικά μνημεία και τοπία. Μοναστήρια, εκκλησάκια, αγροτικά κτίσματα (σπηλάδια), θερμά λουτρά, αρχαιολογικό και ηφαιστειολογικό μουσείο και μεσαιωνικά κάστρα. Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι το Παλαιόκαστρο, η αρχαία ακρόπολη, της οποίας τα εντυπωσιακά τείχη από μαύρη πέτρα (βασάλτη) αποτελούν ένα θαύμα αρχαίας μηχανικής και αρχιτεκτονικής 2.500 χιλιάδων αιώνων.

Οι οικισμοί
Οι τέσσερεις πανέμορφοι οικισμοί του νησιού Μανδράκι, Νικειά, Πάλλοι και Εμπορειός διατηρούν ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους και δίνουν την αίσθηση σα να σταμάτησε ο χρόνος.
Το Μανδράκι, η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού με τα κατάλευκα σπίτια απλώνεται κάτω από τον βράχο που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι σε ύψος 150μ. στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το κάστρο των Ιωαννιτών ιπποτών και το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής. Ένας πανέμορφος οικισμός που συγκεντρώνει τις περισσότερες δραστηριότητες του νησιού. Απολαύστε παραδοσιακό φαγητό στην περίφημη πλατεία Ηλικιωμένη ή στην παράλια περιοχή.
Τα Νικειά είναι ένας πανέμορφος οικισμός στο χείλος της καλντέρας. Διαθέτει μια από τις ωραιότερες μικρές πλατείες στην Ελλάδα και πανοραμική θέα στη θάλασσα και το ηφαίστειο.
Οι Πάλλοι είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι όπου μπορείτε να απολαύσετε πάντα φρέσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα.

Παραλίες
Στο νησί θα βρείτε ήσυχες παραλίες με μαύρη ηφαιστειακή άμμο και κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις για γυμνισμό και ψαροντούφεκο. Οι πιο γνωστές είναι η Παχιά Άμμος και οι Χοχλάκοι η οποία ξεχωρίζει λόγω της θέσης της κάτω από το βράχο του μεσαιωνικού κάστρου και επειδή διαμορφώνεται με τεράστια στρογγυλά μαύρα βότσαλα (χοχλάκους).

Φυσιολατρικός τουρισμός
Η Νίσυρος διαθέτει πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια τα περισσότερα από τα οποία είναι αναπαλαιωμένα καθώς έχουν πλακοστρωθεί εκ νέου φέρνοντας τον επισκέπτη σε απευθείας επαφή με τη φύση και την ιστορία της Νισύρου. Η περιήγηση στα γραφικά μονοπάτια, με τις πετρόκτιστες πεζούλες (τάβλες) που διαμορφώνουν το τοπίο και τα διάσπαρτα αγροτικά κτίσματα (σπηλάδια) που συναντά ο επισκέπτης αποτελεί μια σπάνια εμπειρία. Τα εξαιρετικά αυτά σύνθετα έργα του ανθρώπου και της φύσης είναι μοναδικά στο είδος τους και δε συναντώνται παρά μόνο στη Νίσυρο. Οι διαδρομές διασχίζουν όλο το νησί μέσα από το κατάφυτο ηφαιστειακό τοπίο προσφέροντας μια μαγευτική εμπειρία στους λάτρεις της πεζοπορίας. Το ήπιο κλίμα καθιστά αυτού του είδους τουρισμό κατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου αν και η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη όταν το νησί είναι γεμάτο αγριολούλουδα.

Θερμές πηγές-λουτρά
Οι άφθονες θερμές πηγές είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου. Περίπου 1,5 χλμ ανατολικά από το λιμάνι του Μανδρακίου βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά των Λουτρών. Υπάρχουν φυσικά θερμαινόμενα μεταλλικά νερά που προέρχονται από ηφαιστειακές πηγές και φημίζονται για τη θεραπεία των ρευματισμών και της αρθρίτιδας.

Αγροτουρισμός
Η Νίσυρος προσφέρεται και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ο αγροτουρισμός είναι μια δραστηριότητα υπό ανάπτυξη. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί μερικά από τα αγροτικά κτίσματα της υπαίθρου, τα περίφημα σπηλάδια της Νισύρου, σπηλαιώδη κτίσματα με δώμα που στηρίζεται σε παράλληλες πέτρινες καμάρες (μοναδικά στο είδος τους), να γνωρίσει από κοντά την παραγωγή της κουκουζίνας, της τοπικής ρακής αλλά και να συμμετέχει σε αγροτικές δραστηριότητες.

Εκδρομές
Η Κως και η Τήλος είναι δύο νησιά γειτονικά τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε ή να τα συνδυάσετε με τις διακοπές σας στη Νίσυρο. Οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές προς την πόλη της Κω και την Καρδάμαινα όπως και στο γειτονικό νησάκι Γυαλί, που διαθέτει παραλίες με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά.

Τοπικές γιορτές και φεστιβάλ
Πόλο έλξης επισκεπτών απoτελούν όλα σχεδόν τα πανηγύρια που διοργανώνονται στο νησί κυρίως τον Αύγουστο.